Tuesday, May 12, 2009

Provokation

Egentligen borde det vara uppenbart för de flesta med något bakom pannbenet.
Piratfolket (Piratpartiet, anhängare av Pirate Bay-konceptet, och alla som stödjer spridning av upphovsrättsskyddat material via torrent eller vad det nu heter) visste från början att Tomas Norström var med i de där föreningarna för upphovsrätt. Svårt att missa.

Men ingen sa något. Det var ett slags reservvariant ifall rätten skulle finna PirateBaygrabbarna skyldiga. Det gjorde rätten till sist, och nu har man tagit till det nya vapnet - jävanklagelser. Ganska kristallklart.

Jag undrar hur domaren tänkte egentligen, vad han räknade med, att hans medlemskap skulle förbli hemlighet?

Trist att vi i Sverige allt oftare agerar såhär i smyg: först medveten tystnad, sen jävanklagelser.. Det luktar dåligt.
Vart är samhällets sunda klimat på väg?

5 comments:

Danne said...

Hur vet du att "piratfolket" redan visste? är det ett antagande eller har du källor/fakta som kan backa upp?

mengedej said...

Jag såg en twit via #spectrial som nämnde detta under rättegången, men det fastnade inte i maskinen då. Då gällde det bara SFI och avfärdades med 'och?' jag hade själv ingen aning om att advokaterna satt där eller kopplingen till den franska moderorganisationen. (eller de andra medlemskapen). HAX undrade efter första rundan varför ingen kom på att googla karln...

Så, nej jag tror inte att 'piraterna' i gemen visste, alternativt att några gjorde det, men väntade tills mainstream-media tog upp det istället.

Jag lät det vara av ren okunskap, kunde inte drömma om att domare själva utvärderade om de var potentiellt jäviga eller inte utan att korten var på bordet för både åtalade och målsägande.

Unknown said...

"alla som stödjer spridning av upphovsrättsskyddat material via torrent /.../ visste från början att Tomas Norström var med i de där föreningarna för upphovsrätt. Svårt att missa."

Inser du ens hur stor den gruppen i så fall skulle vara? De uppskattar att 75-80% fildelar. Vi snackar miljoner svenskar. Varför frågar du inte bara närmsta granne/släkting/person på bussen för att kontrollera detta?

Nog för att folk är paranoida när det gäller regeringar och gillar konspirationsteorier, men hur tror du att 6 miljoner svenskar skulle lyckats hålla detta hemligt?

jahaadu said...

erkänner: blev faktiskt lite provocerad.

men,
faktum att tomas norström inte ser sig som jävig kvarstår vilket är pikant, to say the least, liksom!

Sven said...

Danjeel, det ingår tamejfan i advokatarbetet att före rättegång kontrollera domarkåren att ingen är jävig, precis som man kollar motpartens vittnen, och Norströms medlemskap var och är offentligt, ingen säkerhetsstämplad handling. Advokaten visste - det är jag säker på hundra. Och advokaten borde ha informerat sina klienter - det ingår i advokatarbetet det också. Logik!